Projekt „Odpady v Soběslavi a okolí“

 V rámci environmentální výchovy se naše škola zapojila do projektu vyhlášeném hnutím Brontosaurus Forest s názvem „Krok za krokem“ (projektová větev C „Škola pro udržitelný život“), kterou organizovalo Centrum ekologické a globální výchovy Cassiopeia se sídlem v Českých Budějovicích. Naše škola si zvolila téma odpady ve městě a jeho okolí. Do projektu se zapojili žáci 2. stupně v rámci předmětů pracovní činnosti a praktické cvičení z přírodopisu a také žáci 1. stupně při výtvarné a pracovní výchově.

Výsledky práce žáků naší školy můžete zhlédnout v prostorách KD Národ Soběslav od poloviny dubna. Věříme, že některé z Vás náš projekt osloví a motivuje k třídění odpadů ne jako povinnosti, ale přirozené činnosti s ohledem na naší planetu Zemi.

 alt

 

            Každá pracovní skupina řešila téma z různého hlediska. Žáci 6. ročníku zmapovali odpadové nádoby v Soběslavi a okolí a pořídili fotodokumentaci. Zjistili, že nejvíce je ve městě odpadních kontejnerů na plasty a nejméně na nápojové kartony. Za další úkol si zvolili zjistit dobu rozkladu např. plastového sáčku, ponožky, listu papíru, plechovky, cigaretového nedopalku. 8. a 7. ročníky zvolili formu ankety, ve které zjišťovali, jak obyvatelé Soběslavi a okolí třídí odpady. Dozvěděli se mimo jiné, že 88% dotázaných ví, kde jsou v místě bydliště odpadní kontejnery a zná jejich barevné rozlišení, 62% z nich třídí kovy, 67% papír, 76% plasty a 82% sklo. Žáci 5. ročníků využili dostupné odpady a vyrobili veselé figurky „Plasťáky“ a z nápojových kartonů udělali vázy. Také se sami zamysleli, jak a co třídí doma.

            V rámci projektu se žáci školy zúčastnili exkurze o třídění odpadu. Viděli odpadové nádoby pod zemí v Písku a navštívili podnik Bonus Borovany na třídění ojetých pneumatik. Další exkurze je plánovaná na konec dubna, kdy navštívíme záchrannou stanici v Třeboni a ekofarmu.

             

Aktualizováno (Neděle, 15 Duben 2012 14:19)

 
Informace o prospěchu
Banner
Partneři
Banner
Banner
Projekty
Banner
Administrace